### Money and Conversion of Money into Paise and Rupee

In this chapter – **Money **for Class 5, we will be solving problems involving money. We will learn to convert Paise into Rupees and Rupees into Paise. Let’s learn some basic facts first.

100 paise = 1 rupee

Therefore, 1 paise = One-hundredth of a rupee = 1/100 rupee = 0.01 rupee

Similarly, 2 paise = 0.02 rupee, 3 paise = 0.03 rupee, 4 paise = 0.04 rupee and so on.

Also, 20 paise = 0.20 rupee, 30 paise = 0.30 rupee, 40 paise = 0.40 rupee and so on.

and, 100 paise = 1.00 rupee, 125 paise = 1.25 rupee, 150 paise = 1.50 rupee, 200 paise = 2.00 rupee

#### We should always use 2 digits to express paise.

For example, 1 paise as 0.01, 5 paise as 0.05, 75 paise as 0.75

**In this chapter we will learn how to write rupees and paise in decimals.**

For example:

20 rupees 5 paise = ₹ 20.05 [We will read it as **rupees twenty decimal zero five**]

65 rupees 25 paise = ₹ 65.25 [We will read it as **rupees sixty five decimal two five**]

125 rupees 50 paise = ₹ 125.50 [We will read it as **rupees one hundred twenty five decimal five zero**]

### Convert Paise into Rupees

To convert paise into rupees put decimal point after 2 digits from the right.

Example 1:

Convert 25 paise into rupees.

25 paise = 25/100 = ₹ 0.25

Example 2:

Convert 150 paise into rupees.

150 paise = 100 paise + 50 paise = ₹ 1 + ₹ 0.50 = ₹ 1.50

Example 3:

Convert 1275 paise into rupees.

1275 paise = 1200 paise + 75 paise = ₹ 12 + ₹ 0.75 = ₹ 12.75

### Convert Rupees into Paise

As 1 rupee = 100 paise, so to convert rupees into paise, multiply rupee by 100. Trick: shift decimal point to two places to the right.

Example 4:

Convert ₹ 1.50 into paise.

₹ 1.50 = 1.50 x 100 = 150 paise

Example 5:

Convert ₹ 0.05 into paise.

₹ 0.05 = 0.05 x 100 = 5 paise

Example 6:

Convert ₹ 10.75 into paise.

₹ 10.75 = 10.75 x 100 = 1075 paise

Example 7:

Convert ₹ 2 and half into paise.

₹ 2 and 1/2 = ₹ 2 + ₹ 1/2 = 2 x 100 + (1/2) x 100 = 200 paise + 50 paise = 250 paise

### Addition of Money

Example 8:

Add 8 rupees 15 paise and 12 rupees 5 paise

8 | . | 1 | 5 | ||

+ | 1 | 2 | . | 0 | 5 |

2 | 0 | . | 2 | 0 |

Therefore, sum = ₹ 20.20

Example 9:

Add ₹ 525.45, ₹ 85.05 and ₹ 200.50

5 | 2 | 5 | . | 4 | 5 | |

+ | 8 | 5 | . | 0 | 5 | |

+ | 2 | 0 | 0 | . | 5 | 0 |

8 | 1 | 1 | . | 0 | 0 |

Therefore, sum = ₹ 811.00

Example 10:

Sanjana bought a gift for ₹ 350.75 and his brother Rohan bought a gift for ₹ 275.50. How much did they spend altogether on the gifts?

Cost of Sanjana’s gift = ₹ 350.75

Cost of Rohan’s gift = ₹ 275.50

We will add the cost of both the gifts to find the total cost.

3 | 5 | 0 | . | 7 | 5 | |

+ | 2 | 7 | 5 | . | 5 | 0 |

6 | 2 | 6 | . | 2 | 5 |

Therefore, total cost of both the gifts = ₹ 626.25

Example 11:

Rohan and Sanjana are brothers and sisters. Rohan got ₹ 825.65 as pocket money from his father. Sanjana got ₹ 75.25 more than Rohan’s pocket money. Find the pocket money got by Sanjana.

8 | 2 | 5 | . | 6 | 5 | |

+ | 7 | 5 | . | 2 | 5 | |

9 | 0 | 0 | . | 9 | 0 |

Therefore, Sanjana’s pocket money = ₹ 900.90

### Subtraction of Money

Example 12:

Subtract ₹ 135.25 from ₹ 200.75

2 | 0 | 0 | . | 7 | 5 | |

– | 1 | 3 | 5 | . | 2 | 5 |

6 | 5 | . | 5 | 0 |

Therefore, difference = ₹ 65.50

Example 13:

Subtract 42.80 from 650.20

6 | 5 | 0 | . | 2 | 0 | |

– | 4 | 2 | . | 8 | 0 | |

6 | 0 | 7 | . | 4 | 0 |

Therefore, difference = ₹ 607.40

Example 14:

Rohan bought a bicycle for ₹ 965.38 and sold it for ₹ 982.56. How much did he earn?

We will subtract the selling price of the bicycle with the costs price.

9 | 8 | 2 | . | 5 | 6 | |

– | 9 | 6 | 5 | . | 3 | 8 |

1 | 7 | . | 1 | 8 |

Therefore, Rohan earns ₹ 17.18 on selling the bicycle.

Example 15:

Sanjana bought a doll for ₹ 210.40 and sold it for ₹ 10.20 less. At what price did Sanjana sold the doll?

2 | 1 | 0 | . | 4 | 0 | |

– | 1 | 0 | . | 2 | 0 | |

2 | 0 | 0 | . | 2 | 0 |

Therefore, Sanjana sold the doll for ₹ 200.20.

Some more important topics of CLASS 5